Senaste inläggen

Av Kaj Olsson - Lördag 9 jan 13:15

Förra veckan fick ni smaka lite på min pepp inför vår flytt. Denna vecka ska ni få lite mer av detsamma. Det skulle nämligen visa sig att det var smittsamt att vara glad över något. Jag har nog aldrig fått så mycket fina meddelanden efter något jag skrivit. Lite oväntat men också väldigt roligt, förstås. För er som missade förra veckans inlägg kan jag dra det hela lite snabbt:

 

Jag och min sambo ska äntligen flytta in i vår egen lägenhet. Vi har nu, i ett års tid, bott i hennes lilla etta. Det fungerade bra ett tag, men nu fick det lov att vara nog. Jag är laddad på oerhört mycket med flytten. Jag längtar efter att bo i ett nytt fint område. Jag ser fram emot nyrenoverat kök och nyrenoverat badrum. Jag längtar efter att äntligen kunna andas ut i ett boende. Och jag ser dessutom orimligt mycket fram emot våra måttbeställda mattor. Ja, ni läste rätt. Måttbeställda mattor anpassade efter varenda centimeter i bostaden ska pryda dess golv. Så kommer det bli.

 

Hur som helst. Många av er som har hört av er visste inte ens att man kunde köpa måttbeställda mattor. Det både förvånar mig och förvånar mig inte alls. Som jag skrev förra veckan så har jag förut varit fundamentalt ointresserad av vad som prytt mina golv. Att det därför finns de som inte ägnat måttbeställda mattor en tanke är egentligen inget som förvånar mig. Vad som dock är något uppseendeväckande är mångas förvåning över det faktum att mattorna kan bli måttbeställda. Min motfråga på denna förvåning är: Varför skulle man inte kunna handla måttbeställda mattor? Man kan ju beställa precis allting annat efter mått. Nåväl, låt oss inte grotta ner oss för djupt i det. Det jag säger sägs dessutom utifrån det faktum att jag är färgad av mattintresset. Jag har gått från totalt ointresserad till att hävda att måttbeställda mattor är den avgörande faktorn i ett boende. Det är otroligt hur snabbt det kan svänga.

 

Jag har nu ägnat mycket bläck åt att skriva om måttbeställda mattor. Mindre bläck har ägnats åt det faktum att flytten snart på allvar drar igång. Är detta något ni skulle vilja höra mer om? Tycker ni att det är intressant att läsa om flyttlådor, flyttfirmor och krångel med precis allt? Då kan jag meddela att min blogg är ett utmärkt forum under de kommande veckorna.

 

Vänner, glöm inte att skriva i kommentarsfältet. Ni vet hur glad jag blir.

 

Kram kram!

 

Av Kaj Olsson - 18 december 2020 16:31

Jag skulle inte säga att jag har varit familjen svarta får alltid. När jag var yngre var jag en jävel på idrott till exempel. Javisst, det var friidrott och det var fotboll och det var hockey. En kort period var det till och med curling. När vi åkte skidor med familjen var jag långt mycket bättre än alla andra. Detta gällde både skidor som gick på tvären och skidor som pekade ner för en backe. Så, när det är sagt så finns det förstås en väldig massa aspekter där jag skiljer mig åt från övriga. En av dessa är det faktum att jag valde att inte arbeta med asfaltering i Stockholm. Något som min familj ägnat sig åt i generationer.

 

Asfaltering i Stockholm alltså. Det är något som funnits med mig hela livet. Min farfar ägnade sig åt det, och det gjorde även min pappa. När mina två storasyskon blev tillräckligt gamla blev det asfaltering i Stockholm även för dem. Populärt var det inte - Beslutet om att, istället för att gå familjens väg, flytta till Luleå och plugga ingenjör. Man kan tänka sig att detta skulle vara något som gjorde resten av familjen stolta. Jag skulle trots allt bli den första i familjen att läsa vidare på universitetet. Om detta skulle innebära att jag sedan inte skulle arbeta med asfaltering i Stockholm – So be it, eller?

 

Nej, så blev det förstås inte. Min farfar sa inte mycket när jag berättade att jag inte hade en framtid inom asfaltering i Stockholm. Han skakade mest på huvudet, långsamt och besviket. Pappa sa fler saker. Jag vet egentligen inte varför det var så viktigt för dem. Det var knappast så att farfar arbetade längre. Pappa skulle dessutom sluta jobba med asfaltering i Stockholm inom ett par år då han gick i pension. Det var väl bara tradition antar jag, och sådant kan vara starkare än diamant.

 

Något som var utomordentligt härligt var min farmors hållning i det hela. Hon blev väldigt glad. ”Vad roligt! För en gångs skull någon i familjen som flyttar från Stockholm inte arbetar med asfaltering. Härligt härligt!” sa hon och bröt den tryckta stämningen. Tack farmor!

 

Missförstå mig inte. Jag har stor respekt för alla som arbetar med asfaltering av Stockholm. Det är bland annat det som gör att staden kan växa ikapp med sig själv och jag älskar min hemstad. Jag är stolt över min familj och det vi har gjort för Sveriges huvudstad under lång tid.

 

Fortsätt så, så bygger jag landets vägar så länge.

 

Av Kaj Olsson - 8 december 2020 19:11

För er som har följt den här bloggen under en tid har mitt nyliga karriärsbyte varit ett återkommande tema. Faktum är att även ni som har följt bloggen sedan dess linda har fått följa med på resan. Jag funderade länge, i närmare 15 års tid, på om det jag sysslade med var rätt för mig. Jag hade alltid arbetat med byggprojekt av varierande slag under hela mitt yrkesverksamma liv. Att arbeta med kroppen var något jag älskade. Att arbeta med att bygga stora betongklumpar var någon jag älskade mindre.

 

För snart tre år sedan bestämde jag mig för att göra en liten sväng. Jag skulle ta det bästa med mitt förra jobb och byta bort det jag tyckte mindre om. En gammal klasskompis som jag sprang på hade arbetat med markarbeten av mindre typ under ett års tid. Han tipsade om att det var många som började jobba med innergårdsrenovering i Stockholm just då. Tanken att man kunde arbeta med något som innergårdsrenovering i Stockholm hade aldrig tidigare slagit mig.

 

”Ja, men något bra ska det väl komma av gentrifiering?” skrattade han när han såg min förvirrade min. ”Tror du att lyxvänstern som flyttar in på Söder vill ha gårdarna så som de såg ut när vi hängde där på 90-talet? Knappast! Innergårdsrenovering är nog Stockholms mest växande område just nu, inom bygg i alla fall”. Jag såg ingen anledning att inte ta min gamla vän på orden. Jag tyckte dessutom att arbeta med innergårdsrenovering i Stockholm lät som någonting väldigt gemytligt. Som något jag verkligen skulle trivas med. Jag blev helt enkelt tvungen att nysta mer i saken.

 

Sagt och gjort. Jag ringde faktiskt upp min klasskamrat och frågade med om detta med innergårdsrenovering i Stockholm. Han berättade då att hans chef, på förmiddagen samma dag, hade berättat att de skulle utvidga verksamheten något. ”Vad tror du att han sa att vi skulle börja jobba mer med i framtiden?” frågade han mig. Jag frågade om det kanske rörde sig om ett utvecklande av verksamheten för innergårdsrenovering i Stockholm. Det jakande svaret kom snabbt.

 

Micke, som min gamla klasskompis heter, förklarade att detta skulle kunna leda till utvidgad personalstyrka. Det var som musik i mina trött-på-jobbet-öron, så jag var idel nyjobbs-öra. Vi bokade in ett möte där jag skulle få träffa hans chef och snacka lite. Snacka lite om innergårdsrenovering i Stockholm då alltså, förmodar jag.

 

Jag hinner inte komma längre idag, men återkommer inom ett par dagar med mer om detta.

 

Av Kaj Olsson - 24 november 2020 18:48

Hej igen!

 

Senast ni hörde från mig fick ni höra berättelsen om när vår förening i Stockholm bestämde sig för renovering av innergården. Ett beslut som jag, min sambo och våra två barn är starka förespråkare för. Tack vare att majoriteten tyckte att det var en god idé att renovera vår ganska slitna innergård i Stockholm blev det av.

 

Det finns flera anledningar till varför jag tycker att detta är en väldigt bra idé. Min vana trogen ska jag nu lista upp mina främsta argument:

 

  1. För barnen

 

Ja, jag vet att man, som småbarnsförälder, ofta håller sina egna barns intressen lite väl högt. Det är inte bara vi och andra barnfamiljer som bor i huset. Att renovera innergården i Stockholm ska knappast bara gynna barnen. Med det sagt så måste jag ändå påpeka det faktum att det är många barn som bor i huset. Utanför huset ligger stora vägar som är farliga för mindre barn. Det vore väldigt tryggt och bra om de kunde tilldelas en viss del av innergården i Stockholm då den har renoverats. Så blev det och vi är väldigt glada för det.

 

  1. För de med gröna fingrar

 

När vi mötte firman i Stockholm som skulle renovera vår innergård fick vi goda besked. De förklarade att det fanns en hel del att göra men att förutsättningarna var mycket lovande. Många i huset hade önskat få mer planteringsmöjligheter. Svaret löd: Inga problem! Nu har vi ett odlingsland där flera av grannarna odlar lite allt möjligt. Jag är inte en av de med gröna fingrar, men jag måste erkänna att jag tycker att det är väldigt mysigt. Mer grönt var en god idé då vi renoverade innergården i Stockholm.

 

  1. För gemenskapen

 

Ja, vi är trots allt svenskar. Man ska inte dra alla över en kam men det innebär förstås ofta en viss blyghet även bland grannar. När vi bestämde oss för att renovera vår innergård i Stockholm var detta något vi tog i beaktning. Det hade faktiskt varit trevligt om det sociala utbytet kunde öka. En del av renoveringen skulle således riktas mot gemensamhetsytor. Vi har nu en fin uteplats med plats för många sittande och dessutom en sprillans ny grill.

 

Har ni renoverat innergård i Stockholm? Vad gjorde ni i så fall? Blev ni nöjda?

 

Av Kaj Olsson - 9 november 2020 11:46

Ni kan kalla mig ”Mr. Black or White”. Det är ett ganska passande namn för en person som betraktar välden på det sätt som jag gör. Jag får ofta motta kritik från vänner och familj för detta men jag tror att det sitter så djupt rotat att förändring är omöjligt. Jag har en förmåga att alltid ställa allting i min tillvaro mot varandra. Om jag exempelvis ska köpa ett paket pasta så ställer jag ett varumärke mot ett annat och jämför ALLT. Vilken är billigast? Vilken har snyggast logotyp? Vilken har mest rejäl förpackning? Vilken har fått bäst betyg? Ja, ni förstår.

 

Nyligen så gjorde jag en helomvändning i karriären, när jag bytte bransch. Från takläggare till att arbeta med catering i Uppsala. Slå den svängen i arbete, om ni kan! Faktum är att jag, trots mina år som snickare, alltid hade catering i Uppsala lite i sikte. Jag har alltid haft ett stort matintresse, och därför alltid tänkt att jag ska vända mig dit när jag känner mig redo. När jag varslades från byggfirman var läget bättre än någonsin. Nu skulle det bli catering i Uppsala.

 

Min vana trogen jämför jag nu mitt tidigare takläggaryrke med mitt arbete inom catering i Uppsala.

 

Arbetsmiljö

 

Nackdelen med att arbeta med tak är att tak är utomhus. Fördelen med att jobba med catering i Uppsala är att man uteslutande befinner sig inomhus. Jag är egentligen ingen utomhuskille, om det inte är väldigt bra väder. Därför går poängen till catering i Uppsala!

 

Arbetskompisar

 

Jag har inget ont att säga om mitt gamla bygg-gäng. Vad jag däremot kan konstatera är att mina kollegor på cateringen i Uppsala är fenomenala. Jag skrattar så att jag får ont i magen varje dag. Det är ett bra tecken på att man omger sig med bra arbetskamrater, tycker jag!

 

Mat

 

Ja, vad trodde ni? Trodde ni att vi som levererar catering i Uppsala inte provsmakar maten emellanåt? Faktum är att vi ofta tjuvsmakar mer än ”emellanåt”. Emellanåt kan faktiskt innebära ”i stort sett varje morgon, lunch och eftermiddag”. Detta är förstås inget vi säger till chefen. Hoppas att hon inte läser den här bloggen!

 

Jag hoppas att ni tycker att mina sporadiska inlägg om catering i Uppsala ger lite nöje i vardagen. Vad jobbar ni själva med? Och vad tycker ni är bäst med ert nuvarande jobb?

 

Av Kaj Olsson - 31 oktober 2020 20:19

Människor är fulla av fördomar. Egentligen skulle man väl på ett sätt kunna säga att människan enbart består av fördomar. Allt vi gör, alla handlingar, allt vi säger och allt vi tänker utgår ju från erfarenheter. Erfarenheter som säger oss att världen ser ut på ett visst sätt och att vi därför bör handla på utifrån det. Jag har en fördom om att de som tror att de är fördomsfria är ganska korkade personer. Men det är förstås bara min uppfattning!

 

En fördom som jag har är att rika människor per automatik är osympatiska. Denna fördom har jag burit inom mig i nästan 40 års tid, men den började suddas ut för några månader sedan. Den avtog i samband med att jag började jobba med fasadrenovering på Östermalm. Östermalm är förstås inte främst förknippat med fasadrenovering för de flesta. Det är en stadsdel som länge har varit de rika människornas högborg. Jag har växt upp i huvudstaden men har knappt satt min fot i den här delen av stan. Vad skulle jag där och göra? Jag kom ju från fattiga förhållanden i förorten. Först när jag började syssla med fasadrenovering på Östermalm fick jag bevandra mig där.

 

Vårt första uppdrag inom fasadrenovering på Östermalm var i ett lägenhetshus vid Karlaplan. Arbetet med gamla byggnader kräver särskilt aktning, och därför var detta ett jobb som skulle ta ett tag. Ingen av mina kollegor hade utfört fasadrenovering på Östermalm förut. Fördomarna haglade när vi satt utanför vår barack i vårsolen och tittade på folk. ”Kolla, Krösus sork!” sa någon lite för högt, medan vi andra skrattade. Det var som att vara i en helt annan tid, en helt annan socioekonomisk tillvaro.

 

Vad vi däremot snabbt märkte var att många av de boende i huset hälsade väldigt mycket. Hälsningar var betydligt mer förekommande vid fasadrenovering på Östermalm än i någon annan stadsdel. Det var i alla fall vår initiala uppfattning. När dagarna sedan gick började vissa av de, företrädesvis äldre, människor som bodde i huset stanna upp och prata. De talade om hur mycket fastigheten betydde för dem och hur bra det var att vi var där. Jag talade med en man som snabbt blev min favoritperson på jorden.

 

  • ”Ja, vartenda jävla hus här på Östermalm kunde gott behöva fasadrenovering. Allt ska vara så jävla fint i kanten, och alla tror att husen är så fina och fläckfria. Ingenting kunde vara mindre sant”, sa min nya vän när han hyllade mitt jobb inom fasadrenovering på Östermalm.

 

I nästa inlägg ska jag berätta mer om krossade fördomar, och varför det är så bra!

 

Av Kaj Olsson - 7 oktober 2020 18:00

Förra veckan delade jag med mig om mina tankar angående flyttstäd i Stockholm. Eftersom jag och hela portalen har haft tekniskt strul så ska jag ge en recap för er som missat inlägget: För ett tag sedan var det dags för mig att flytta igen. Det var inget jag var särskilt taggad på men ibland får man helt enkelt försöka uppnå lite förnyelse. Det jag var minst sugen på med flytten till en annan del av Stockholm var flyttstäd. ”Varför då?” tänker ni kanske. Är jag kanske för fin för att ägna mig åt sånt där? En priviligierad bloggare i Stockholm med lite för hög svansföring för att ägna sig åt sitt eget flyttstäd? Så är inte fallet! Jag har egentligen inget emot att få lite skit under naglarna. Däremot är det oerhört frustrerande att ägna sig åt eftersom jag är så förbannat dålig.

 

”Men hur svårt kan det vara?”

 

Ja, uppenbarligen väldigt svårt för mig. Jag har flyttat 4 gånger sedan jag lämnade föräldrahemmet och de tre tidigare gångerna har jag fått anmärkningar. Mina föräldrar och vänner har frågat mig hur fan jag lyckas, eller snarare inte lyckas, varje gång. Jag kan inte besvara frågan. Jag är helt enkelt väldigt dålig på att städa och hålla rent. Alla som då och då besöker mitt hem vet om detta.

 

Så, jag anlitade alltså flyttstäd under min senaste flytt i Stockholm. Fördelarna var otroligt många med tanke på den låga kostnaden. Jag behövde inte göra arbetet själv utan fick tid att ägna mig åt annat. Jag slapp den där pinsamma och frustrerande känslan då jag får meddelat att min städning ej har gått igenom. Dessutom så ska man inte glömma bort vikten av att anlita proffs på just flyttstäd i Stockholm. De vet bannemej vad som ska göras, och de gör jobbet utomordentligt bra.

 

En annan bra sak med att anlita flyttstäd i Stockholm var också att det gick så jävla smidigt. Jag vet inte varför men jag fick för mig på förhand att det skulle vara betydligt krångligare. Så var icke fallet. Jag tog kontakt med ett pålitligt bolag i Stockholm inom både flyttstäd och andra städtjänster som jag hört om. De gav mig en offert utifrån uppgifter om lägenheten och antalet fönster. Jag godkände offerten och sedan kom de på utsatt dag.

 

Vad har ni för erfarenheter av flyttstäd i Stockholm? Är ni lika nöjda som jag är? Jag kan tänka mig att det beror väldigt mycket på vilket företag man anlitar.

 

Kram!

 

Av Kaj Olsson - 19 augusti 2020 09:45

Tänk vad många olika yrken det finns för människor att ägna sina liv åt egentligen. Igår gick jag längs Odengatan, strax i närheten av där jag har bott i 10 år. Jag har nog gått på den där gatan 5000 gånger, upp och ner. Sällan har jag höjt blicken något större. Jag har stirrat ner i backen eller tittat på målet framför mig, inte åt sidorna. Igår valde jag att göra annorlunda. Då såg jag att cafét som jag fikade på en gång för flera år sedan var borta, där låg nu en hyrbilsfirma. Även den lilla klädaffären hade försvunnit till förmån för en te-butik som nu låg i ett hörn. Te-butik! Vem jobbar i en te-butik? Och hur kan en sådan gå runt? Men mycket riktigt, säkert 6 personer var inne i den lilla butiken samtidigt.

 

Jag har själv ett speciellt jobb, kanske är det därför jag tänker på sådana saker. Jag jobbar på ett tryckeri i Stockholm. Och när man jobbar på ett tryckeri i Stockholm, ja då får man höra hur ovanligt det låter varje gång man träffar nya människor. ”Jaha! Oj, vad konstigt. Eller inte så men vad speciellt. Jag kan nog inte nämna ett enda tryckeri i Stockholm. Jag har inte ens tänkt på att de finns. Var finns de någonstans?”. Dumheten i frågorna vet förstås inga gränser. ”Va? Finns det tryckeri i Stockholm?”. Ja, hur skulle annars allting som är tryckt produceras. För att på något sätt hävda mitt eget yrkesval kan jag meddela vad vi gjorde på mitt tryckeri i Stockholm bara förra veckan.

 

  • Vi tryckte stora banners för en stor internationell tech-mässa som snart ska hållas i staden. Dessa banners är bland de största trycksakerna som vi har arbetat med sedan jag började för 6 år sedan.

  • Vi tryckte foldrar för en kyrka. Inte för att vårt tryckeri i Stockholm lutar oss mot någon tro eller brukar arbeta med församlingar. Men de var trevliga och vi kunde fixa arbetet åt dem. Så varför inte!

  • Vi fixade fina inbjudningskort till ett medelstort, svenskt företag. De skulle bjuda in till den årliga banketten och i år ville de slå på stort både med eventet och inbjudningarna. De blev väldigt nöjda med resultatet.

 

Är det någon av er som undrar vad mer vi jobbar med på tryckeri i Stockholm? Tveka inte att höra av er och ställa frågor!

 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se