Senaste inläggen

Av Kaj Olsson - 8 december 2020 19:11

För er som har följt den här bloggen under en tid har mitt nyliga karriärsbyte varit ett återkommande tema. Faktum är att även ni som har följt bloggen sedan dess linda har fått följa med på resan. Jag funderade länge, i närmare 15 års tid, på om det jag sysslade med var rätt för mig. Jag hade alltid arbetat med byggprojekt av varierande slag under hela mitt yrkesverksamma liv. Att arbeta med kroppen var något jag älskade. Att arbeta med att bygga stora betongklumpar var någon jag älskade mindre.

 

För snart tre år sedan bestämde jag mig för att göra en liten sväng. Jag skulle ta det bästa med mitt förra jobb och byta bort det jag tyckte mindre om. En gammal klasskompis som jag sprang på hade arbetat med markarbeten av mindre typ under ett års tid. Han tipsade om att det var många som började jobba med innergårdsrenovering i Stockholm just då. Tanken att man kunde arbeta med något som innergårdsrenovering i Stockholm hade aldrig tidigare slagit mig.

 

”Ja, men något bra ska det väl komma av gentrifiering?” skrattade han när han såg min förvirrade min. ”Tror du att lyxvänstern som flyttar in på Söder vill ha gårdarna så som de såg ut när vi hängde där på 90-talet? Knappast! Innergårdsrenovering är nog Stockholms mest växande område just nu, inom bygg i alla fall”. Jag såg ingen anledning att inte ta min gamla vän på orden. Jag tyckte dessutom att arbeta med innergårdsrenovering i Stockholm lät som någonting väldigt gemytligt. Som något jag verkligen skulle trivas med. Jag blev helt enkelt tvungen att nysta mer i saken.

 

Sagt och gjort. Jag ringde faktiskt upp min klasskamrat och frågade med om detta med innergårdsrenovering i Stockholm. Han berättade då att hans chef, på förmiddagen samma dag, hade berättat att de skulle utvidga verksamheten något. ”Vad tror du att han sa att vi skulle börja jobba mer med i framtiden?” frågade han mig. Jag frågade om det kanske rörde sig om ett utvecklande av verksamheten för innergårdsrenovering i Stockholm. Det jakande svaret kom snabbt.

 

Micke, som min gamla klasskompis heter, förklarade att detta skulle kunna leda till utvidgad personalstyrka. Det var som musik i mina trött-på-jobbet-öron, så jag var idel nyjobbs-öra. Vi bokade in ett möte där jag skulle få träffa hans chef och snacka lite. Snacka lite om innergårdsrenovering i Stockholm då alltså, förmodar jag.

 

Jag hinner inte komma längre idag, men återkommer inom ett par dagar med mer om detta.

 

Av Kaj Olsson - 24 november 2020 18:48

Hej igen!

 

Senast ni hörde från mig fick ni höra berättelsen om när vår förening i Stockholm bestämde sig för renovering av innergården. Ett beslut som jag, min sambo och våra två barn är starka förespråkare för. Tack vare att majoriteten tyckte att det var en god idé att renovera vår ganska slitna innergård i Stockholm blev det av.

 

Det finns flera anledningar till varför jag tycker att detta är en väldigt bra idé. Min vana trogen ska jag nu lista upp mina främsta argument:

 

  1. För barnen

 

Ja, jag vet att man, som småbarnsförälder, ofta håller sina egna barns intressen lite väl högt. Det är inte bara vi och andra barnfamiljer som bor i huset. Att renovera innergården i Stockholm ska knappast bara gynna barnen. Med det sagt så måste jag ändå påpeka det faktum att det är många barn som bor i huset. Utanför huset ligger stora vägar som är farliga för mindre barn. Det vore väldigt tryggt och bra om de kunde tilldelas en viss del av innergården i Stockholm då den har renoverats. Så blev det och vi är väldigt glada för det.

 

  1. För de med gröna fingrar

 

När vi mötte firman i Stockholm som skulle renovera vår innergård fick vi goda besked. De förklarade att det fanns en hel del att göra men att förutsättningarna var mycket lovande. Många i huset hade önskat få mer planteringsmöjligheter. Svaret löd: Inga problem! Nu har vi ett odlingsland där flera av grannarna odlar lite allt möjligt. Jag är inte en av de med gröna fingrar, men jag måste erkänna att jag tycker att det är väldigt mysigt. Mer grönt var en god idé då vi renoverade innergården i Stockholm.

 

  1. För gemenskapen

 

Ja, vi är trots allt svenskar. Man ska inte dra alla över en kam men det innebär förstås ofta en viss blyghet även bland grannar. När vi bestämde oss för att renovera vår innergård i Stockholm var detta något vi tog i beaktning. Det hade faktiskt varit trevligt om det sociala utbytet kunde öka. En del av renoveringen skulle således riktas mot gemensamhetsytor. Vi har nu en fin uteplats med plats för många sittande och dessutom en sprillans ny grill.

 

Har ni renoverat innergård i Stockholm? Vad gjorde ni i så fall? Blev ni nöjda?

 

Av Kaj Olsson - 9 november 2020 11:46

Ni kan kalla mig ”Mr. Black or White”. Det är ett ganska passande namn för en person som betraktar välden på det sätt som jag gör. Jag får ofta motta kritik från vänner och familj för detta men jag tror att det sitter så djupt rotat att förändring är omöjligt. Jag har en förmåga att alltid ställa allting i min tillvaro mot varandra. Om jag exempelvis ska köpa ett paket pasta så ställer jag ett varumärke mot ett annat och jämför ALLT. Vilken är billigast? Vilken har snyggast logotyp? Vilken har mest rejäl förpackning? Vilken har fått bäst betyg? Ja, ni förstår.

 

Nyligen så gjorde jag en helomvändning i karriären, när jag bytte bransch. Från takläggare till att arbeta med catering i Uppsala. Slå den svängen i arbete, om ni kan! Faktum är att jag, trots mina år som snickare, alltid hade catering i Uppsala lite i sikte. Jag har alltid haft ett stort matintresse, och därför alltid tänkt att jag ska vända mig dit när jag känner mig redo. När jag varslades från byggfirman var läget bättre än någonsin. Nu skulle det bli catering i Uppsala.

 

Min vana trogen jämför jag nu mitt tidigare takläggaryrke med mitt arbete inom catering i Uppsala.

 

Arbetsmiljö

 

Nackdelen med att arbeta med tak är att tak är utomhus. Fördelen med att jobba med catering i Uppsala är att man uteslutande befinner sig inomhus. Jag är egentligen ingen utomhuskille, om det inte är väldigt bra väder. Därför går poängen till catering i Uppsala!

 

Arbetskompisar

 

Jag har inget ont att säga om mitt gamla bygg-gäng. Vad jag däremot kan konstatera är att mina kollegor på cateringen i Uppsala är fenomenala. Jag skrattar så att jag får ont i magen varje dag. Det är ett bra tecken på att man omger sig med bra arbetskamrater, tycker jag!

 

Mat

 

Ja, vad trodde ni? Trodde ni att vi som levererar catering i Uppsala inte provsmakar maten emellanåt? Faktum är att vi ofta tjuvsmakar mer än ”emellanåt”. Emellanåt kan faktiskt innebära ”i stort sett varje morgon, lunch och eftermiddag”. Detta är förstås inget vi säger till chefen. Hoppas att hon inte läser den här bloggen!

 

Jag hoppas att ni tycker att mina sporadiska inlägg om catering i Uppsala ger lite nöje i vardagen. Vad jobbar ni själva med? Och vad tycker ni är bäst med ert nuvarande jobb?

 

Av Kaj Olsson - 31 oktober 2020 20:19

Människor är fulla av fördomar. Egentligen skulle man väl på ett sätt kunna säga att människan enbart består av fördomar. Allt vi gör, alla handlingar, allt vi säger och allt vi tänker utgår ju från erfarenheter. Erfarenheter som säger oss att världen ser ut på ett visst sätt och att vi därför bör handla på utifrån det. Jag har en fördom om att de som tror att de är fördomsfria är ganska korkade personer. Men det är förstås bara min uppfattning!

 

En fördom som jag har är att rika människor per automatik är osympatiska. Denna fördom har jag burit inom mig i nästan 40 års tid, men den började suddas ut för några månader sedan. Den avtog i samband med att jag började jobba med fasadrenovering på Östermalm. Östermalm är förstås inte främst förknippat med fasadrenovering för de flesta. Det är en stadsdel som länge har varit de rika människornas högborg. Jag har växt upp i huvudstaden men har knappt satt min fot i den här delen av stan. Vad skulle jag där och göra? Jag kom ju från fattiga förhållanden i förorten. Först när jag började syssla med fasadrenovering på Östermalm fick jag bevandra mig där.

 

Vårt första uppdrag inom fasadrenovering på Östermalm var i ett lägenhetshus vid Karlaplan. Arbetet med gamla byggnader kräver särskilt aktning, och därför var detta ett jobb som skulle ta ett tag. Ingen av mina kollegor hade utfört fasadrenovering på Östermalm förut. Fördomarna haglade när vi satt utanför vår barack i vårsolen och tittade på folk. ”Kolla, Krösus sork!” sa någon lite för högt, medan vi andra skrattade. Det var som att vara i en helt annan tid, en helt annan socioekonomisk tillvaro.

 

Vad vi däremot snabbt märkte var att många av de boende i huset hälsade väldigt mycket. Hälsningar var betydligt mer förekommande vid fasadrenovering på Östermalm än i någon annan stadsdel. Det var i alla fall vår initiala uppfattning. När dagarna sedan gick började vissa av de, företrädesvis äldre, människor som bodde i huset stanna upp och prata. De talade om hur mycket fastigheten betydde för dem och hur bra det var att vi var där. Jag talade med en man som snabbt blev min favoritperson på jorden.

 

  • ”Ja, vartenda jävla hus här på Östermalm kunde gott behöva fasadrenovering. Allt ska vara så jävla fint i kanten, och alla tror att husen är så fina och fläckfria. Ingenting kunde vara mindre sant”, sa min nya vän när han hyllade mitt jobb inom fasadrenovering på Östermalm.

 

I nästa inlägg ska jag berätta mer om krossade fördomar, och varför det är så bra!

 

Av Kaj Olsson - 7 oktober 2020 18:00

Förra veckan delade jag med mig om mina tankar angående flyttstäd i Stockholm. Eftersom jag och hela portalen har haft tekniskt strul så ska jag ge en recap för er som missat inlägget: För ett tag sedan var det dags för mig att flytta igen. Det var inget jag var särskilt taggad på men ibland får man helt enkelt försöka uppnå lite förnyelse. Det jag var minst sugen på med flytten till en annan del av Stockholm var flyttstäd. ”Varför då?” tänker ni kanske. Är jag kanske för fin för att ägna mig åt sånt där? En priviligierad bloggare i Stockholm med lite för hög svansföring för att ägna sig åt sitt eget flyttstäd? Så är inte fallet! Jag har egentligen inget emot att få lite skit under naglarna. Däremot är det oerhört frustrerande att ägna sig åt eftersom jag är så förbannat dålig.

 

”Men hur svårt kan det vara?”

 

Ja, uppenbarligen väldigt svårt för mig. Jag har flyttat 4 gånger sedan jag lämnade föräldrahemmet och de tre tidigare gångerna har jag fått anmärkningar. Mina föräldrar och vänner har frågat mig hur fan jag lyckas, eller snarare inte lyckas, varje gång. Jag kan inte besvara frågan. Jag är helt enkelt väldigt dålig på att städa och hålla rent. Alla som då och då besöker mitt hem vet om detta.

 

Så, jag anlitade alltså flyttstäd under min senaste flytt i Stockholm. Fördelarna var otroligt många med tanke på den låga kostnaden. Jag behövde inte göra arbetet själv utan fick tid att ägna mig åt annat. Jag slapp den där pinsamma och frustrerande känslan då jag får meddelat att min städning ej har gått igenom. Dessutom så ska man inte glömma bort vikten av att anlita proffs på just flyttstäd i Stockholm. De vet bannemej vad som ska göras, och de gör jobbet utomordentligt bra.

 

En annan bra sak med att anlita flyttstäd i Stockholm var också att det gick så jävla smidigt. Jag vet inte varför men jag fick för mig på förhand att det skulle vara betydligt krångligare. Så var icke fallet. Jag tog kontakt med ett pålitligt bolag i Stockholm inom både flyttstäd och andra städtjänster som jag hört om. De gav mig en offert utifrån uppgifter om lägenheten och antalet fönster. Jag godkände offerten och sedan kom de på utsatt dag.

 

Vad har ni för erfarenheter av flyttstäd i Stockholm? Är ni lika nöjda som jag är? Jag kan tänka mig att det beror väldigt mycket på vilket företag man anlitar.

 

Kram!

 

Av Kaj Olsson - 19 augusti 2020 09:45

Tänk vad många olika yrken det finns för människor att ägna sina liv åt egentligen. Igår gick jag längs Odengatan, strax i närheten av där jag har bott i 10 år. Jag har nog gått på den där gatan 5000 gånger, upp och ner. Sällan har jag höjt blicken något större. Jag har stirrat ner i backen eller tittat på målet framför mig, inte åt sidorna. Igår valde jag att göra annorlunda. Då såg jag att cafét som jag fikade på en gång för flera år sedan var borta, där låg nu en hyrbilsfirma. Även den lilla klädaffären hade försvunnit till förmån för en te-butik som nu låg i ett hörn. Te-butik! Vem jobbar i en te-butik? Och hur kan en sådan gå runt? Men mycket riktigt, säkert 6 personer var inne i den lilla butiken samtidigt.

 

Jag har själv ett speciellt jobb, kanske är det därför jag tänker på sådana saker. Jag jobbar på ett tryckeri i Stockholm. Och när man jobbar på ett tryckeri i Stockholm, ja då får man höra hur ovanligt det låter varje gång man träffar nya människor. ”Jaha! Oj, vad konstigt. Eller inte så men vad speciellt. Jag kan nog inte nämna ett enda tryckeri i Stockholm. Jag har inte ens tänkt på att de finns. Var finns de någonstans?”. Dumheten i frågorna vet förstås inga gränser. ”Va? Finns det tryckeri i Stockholm?”. Ja, hur skulle annars allting som är tryckt produceras. För att på något sätt hävda mitt eget yrkesval kan jag meddela vad vi gjorde på mitt tryckeri i Stockholm bara förra veckan.

 

  • Vi tryckte stora banners för en stor internationell tech-mässa som snart ska hållas i staden. Dessa banners är bland de största trycksakerna som vi har arbetat med sedan jag började för 6 år sedan.

  • Vi tryckte foldrar för en kyrka. Inte för att vårt tryckeri i Stockholm lutar oss mot någon tro eller brukar arbeta med församlingar. Men de var trevliga och vi kunde fixa arbetet åt dem. Så varför inte!

  • Vi fixade fina inbjudningskort till ett medelstort, svenskt företag. De skulle bjuda in till den årliga banketten och i år ville de slå på stort både med eventet och inbjudningarna. De blev väldigt nöjda med resultatet.

 

Är det någon av er som undrar vad mer vi jobbar med på tryckeri i Stockholm? Tveka inte att höra av er och ställa frågor!

 

Av Kaj Olsson - 14 juli 2020 16:30

Jag har funderat på att införskaffa solpaneler hemma under många år. Flera av våra närmaste vänner har gjort detta och är mycket nöjda med resultatet. Det tog ett tag innan jag tog tag i det hela, och det hade sina förklarliga skäl. När jag sökte på företag som arbetar med installation av solceller blev jag varnad. Varning efter varning, till dess att jag kom i kontakt med Energihem. Denna kontakt skedde genom en god vän som fått hjälp av företaget förut. Innan han hade bestämt sig för att ta hjälp av teamet på Energihem hade han också fått varning  för många andra bolag i branschen.


”Man får vara försiktig så att inte panelerna installeras av någon okunnig.” sa han till mig som om han var någon form av expert på området. Det är lite typiskt honom faktiskt, men jag vågar säga det eftersom jag vet att han inte kommer att läsa detta. Summa summarum: Det fanns ingen varning för Energihem. Den pålitliga hemsidan i kombination med avsaknaden av varning gjorde att Energihem skulle få bli min installatör.


Sagt och gjort. Efter inte särskilt lång tid kom ett gäng till mig för att installera mina nya paneler. ”Här kommer Energihem, solpanelsinstallatören utan varning!” sa jag när jag mötte teamet på uppfarten till huset. De log åt det jag sa men förstod nog inte riktigt vad jag försökte säga. Jag kände mig generad över min bottenlösa töntighet i några sekunder, men sedan följde god stämning mellan mig och teamet!


När halva dagen hade gått ville jag förklara mig. Jag sa att min kompis hade berättat att Energihem var särskilt förskonade mot varningar från kunder. Mitt ”skämt” gick således ut på att poängtera att Energihem och varning är något väldigt ovanligt. Tyvärr gjorde min förklaring att jag grävde en ännu djupare grop.


Jag måste sluta försöka vara rolig jämt.


Av Kaj Olsson - 27 juni 2020 13:56

I alla tider har människor i norr letat efter sätt att göra så att deras hem blir varma. Detta skedde i huvudstaden långt innan några moderna tekniker hade uppfunnits. Då människor eldade och lindade in sig i tjocka kläder för att hålla sig varma. Det var en annan tid. Sedan, under 1900-talet, kom värmepumparna till Stockholm och Sverige och revolutionerade hemmen för många människor. Naturligtvis var det främst välbärgade människor som hade tillgång till den då väldigt kostsamma tekniken först. Men successivt utvecklades fler och fler typer av värmepumpar i Stockholm. Människor i de lägre klasserna kunde också glädjas åt att slippa oroa sig för kölden då vintern kom.

 

Idag finns det en hel rad olika lösningar inom värmepumpar i Stockholm. Bland de allra vanligaste finns naturligtvis bergvärme. Ett ämne som jag har beskrivit i detalj i många tidigare inlägg. Jag tänkte dock undvika att skriva om just denna värmepump i Stockholm idag. Istället tänkte jag slå ett slag för några andra av de mest populära teknikerna och produkterna. Pass på!

 

  1. Luft/luft!

 

Detta är en skickligt pengasparande värmepump som gör att många hushåll i Stockholm kan spara mycket pengar varje år. När du väljer luft/luft istället för ovannämnda populära metod så behövs ingen borrning. Detta sparar dig mycket stor kostnad för själva installationen. Med luft/luft sparar du både pengar och miljö!

 

  1. Frånluftsvärme

 

Detta är en personlig favorit, ska jag erkänna. Med den här typen av värmepump i Stockholm återanvänder du värme men släpper ut gammal luft ur huset. ”Vad kommer värmen ifrån då?” tänker du. Inifrån huset! Det är en otroligt smart teknik, och som villaägare vars hus värms upp av denna teknik kan du räkna med värme såväl i luften och i vattnet. Den är dessutom både effektiv, klimatsmart samt väldigt enkel för ett proffs att installera

 

  1. Markvärme

 

Du behöver inte nödvändigtvis ta dig 220 meter ner i marken för att hitta värme. Faktum är att värmen finns bara strax under marken du står på. Det är denna typ av värme som utvinns med den här typen av värmepumpar i Stockholm. En slang läggs ut under gräsmattan (ca 1 meter djupt) och låter värmen cirkulera in i ditt hus.

 

Nästa vecka återkommer jag med ytterligare ett par olika typer av värmepumpar i Stockholm. Fram till dess kan jag rekommendera mina äldre inlägg, för er som inte har läst dem. 

Ciao!

 

Skapa flashcards