Senaste inläggen

Av Kaj Olsson - 29 december 2019 10:42

Jag är så nervös och förväntansfull så att det pirrar i hela kroppen. I år är det äntligen vår tur att vara värdar för julen. Min pojkvän och jag har laddat för tillställningen sedan oktober, och nu är det bara 1 vecka kvar. Kylen är helt full, frysen är ännu fullare, och i badrummet jäser en tunna hemmagjord glögg som väntar på att smakas på. Men inte förrän dagen före julafton då gästerna kommer. Julmusten står i travar nere i källaren för att vi inte ska riskera att få slut innan det stora julbordet serveras.

 

Det låter kanske som att vi bor väldigt stort eftersom vi ska ställa till med julkalas för släkten. Men ingenting kunde vara mindre rätt. Vår tvåa vid Mariatorget är långt optimal för att anordna den här typen av tillställningar. Köket är litet, matbordet är ännu mindre och det blir dålig luft när fler än 5 personer vistas i lägenheten samtidigt. Det kommer inte vara det mest glamourösa julfirande världen skådat. Men vi har kommit överens om att årets julfest och årets julbord ska vara det mysigaste i hela stan.

 

På gästlistan finns min pojkväns syster, mamma, hennes nya man och deras hund Vera. Min arbetskompis Amira kommer att vara med på julbordet, eftersom hon inte tillhör någon julfirande familj. Och sist och störst: Min storebror kommer med sin familj. Han och hans fru Maria har lovat att avlasta oss med all matlagning, vilket känns väldigt bra. De har med sig alla sina fyra barn, Hedvig, Johanna, Stina och Oskar, och sin gamla hund Frasse. Jag hoppas att både barnfrid och hundfrid infinner sig.

 

När jag och min bror växte upp hade vi aldrig särskilt roligt på jul. Frånskilda föräldrar och dödsfall i familjen gjorde att julfirar-skaran kortades ner för varje år som gick. Det var inte förenat med glädje att fira jul, och därför vill jag ändra på det nu i vuxen ålder. Vi anordnar ett julbord trots att bordet inte räcker till. Vi har köpt en kungsgran som är för hög för vårt låga södertak. Vi har bakat en så stor mängd julgodis att inga tänder kommer att vara hålfria när helgen är slut.

 

Nu är det dags att för en gångs skull hämnas på barndomens mörka jular, och tända ett ljus för framtiden!

 

God jul allihop!

Av Kaj Olsson - 23 december 2019 10:45

Förra årets mellandagsrea var fruktansvärd. Jag ska nu ägna detta inlägg åt att, så noga jag kan, förklara just varför. För den som inte har något intresse av att veta hur 2018 års mellandagsrea var för mig är det dags att sluta läsa NU!

 

Du är kvar! Vad roligt, då är du intresserad av att höra på mitt gnäll. Det tackar jag för. För er som läst min blogg under en längre tid är det ingen hemlighet att jag gillar rea. Jag är väldigt förtjust i såväl Black Friday som vår-rea och alla andra typer av reor. Men mellandagsrean är ändå min favorit. En stressens högtid för vissa. En möjligheternas högtid för mig. Herr-e-gud vad jag har gjort fynd på mellandagsrean genom åren, mina vänner.

 

Förra året var dock en mardröm. Jag hade planerat in i minsta detalj vad jag skulle köpa. Hade koll på varenda lager, och hade fått insider-tips om vad som skulle komma ut på rea i föera butiker. Jag hade en ny TV i sikte. 70-tums, en sån där böjd sak. Skulle kosta 2/3 av det ursprungliga priset under mellandagsrean. Det andra jag skulle köpa var nya festkläder. Jag har haft samma gamla trasor vartenda nyår och bröllop i över 10 år. Nu var det dags att köpa nytt, kände jag. Det tredje jag ville köpa var en ny mikrovågsugn. Varje gång jag ska värma något hemma så låter det som att en k-pist går loss. Den är verkligen sönder på alla sätt det går. Och blir maten varm? – Nej!

 

Jag gav mig ut tidigt redan under juldagen. Ingen tid fick spillas. Jag började mellandagsrean med att gå efter TV:n. Säkert 100 personer framför mig i kön. Jävla mellandagsrea. Väl där inne insåg jag att det var kört. Jag hade förlorat den. Jag rusade till klädbutiken med festkläderna. Andfådd kom jag in till en närmast tömd butik. Jävla mellandagsrea. Vidare till elektronikbutiken och mikron. Mikron måste finnas kvar! Den var borta, allt var borta. Mellandagsrean 2018 hade blivit ett fiasko utan like i historien.

 

Mellandagsrean 2019 ska däremot bli den bästa någonsin. Ska jag berätta varför? Därför att jag inte kommer att köpa någonting i fysiska butiker! Jag kommer, en gång för alla, att ägna mig helt och hållet åt online-shopping. Det ni!

 

Hur ska ni handla? Och vad ska ni hitta för fynd på årets mellandagsrea?

Av Kaj Olsson - 8 december 2019 11:22

Är det någon av er som läser min blogg som har erfarenhet av att arbeta som egen konsult? Jag har funderat länge över vad jag vill göra, och har kommit fram till att anställning kanske inte passar mig. Visserligen har jag inte jättemycket arbetslivserfarenhet att jämföra med. Förra sommaren jobbade jag på Lidl i några veckor. Senaste sommaren har mest gått åt till blogg, bad och fest. Men nu har jag lovat både mig själv och mina föräldrar att jag ska ta tag i mitt arbetsliv. Jag tror att rollen som egen konsult skulle kunna passa bra för mig!

 

Jag har alltid varit driven, i alla fall när det gäller saker som jag brinner för. Det tror jag kommer att gynna mig som egen konsult. Att kunna jobba under eget ansvar, mot deadlines och med löfte gentemot de företag jag jobbar med. Jag har pratat med en annan bloggare som inte vill nämnas vid namn men som arbetar som egen konsult. Hon tycker att det fungerar jättebra, och är säker på att det skulle passa mig också. ”Att vara driven som egen konsult är A och O” sa hon.

 

Jag funderar också över pengarna. Beroende på hur mycket man kan tänka sig att lägga ner sin tid och själ tror jag att jobb som egen konsult kan vara väldigt lönsamt. Förutsatt att man får in uppdrag förstås. Jag kan tänka mig att en ”vanlig”, fast anställning kan vara bra för att säkra upp så att det kommer in samma summa varje månad. Men å andra sidan kan jag också tänka mig att drivkraften och tempot går ner. Och jag är en person som trivs med högt tempo. Jag vill att det ska gå fort och jag vill få valuta för mitt slit. Som egen konsult kommer jag vara min egen lyckas smed eller vad det heter. Det kommer att passa mig bra, tror jag.

 

Några av er som läser detta jobbar säkert som egen konsult. Ni får jättegärna höra av er till mig med pepp och tips på hur man ska göra för att lyckas. Jag undrar exempelvis hur ni gör för att få in jobb. Tar ni hjälp av ett bolag eller kontaktar ni företag själva? Jag undrar också om ni har skaffat kontorsplats eller om ni arbetar mycket hemifrån. Vad är bra och vad är dåligt med de två alternativen?

 

Tacksam för alla svar jag kan få!

 

Puss och kram

/En blivande egen konsult

 

Av Kaj Olsson - 24 november 2019 16:19

Studenttider! Det är 10 år sedan jag själv gick ur gymnasiet, men sedan den fantastiska dagen så har jag varit helt förtjust i studentfiranden. Det passar utmärkt att bo i Stockholm, eftersom den stora mängden studenter gör att olika skolor firar olika dagar. Fler dagar av kalas för mig. Sedan jag tog studenten i Sundsvall 2009 så har jag bara varit på ett studentfirande, trots mitt stora intresse. Ett! Det var på min kusins firande 2010, året efter min egen student. Men nu är det äntligen dags igen. Min lillasyster går ur Medieprogrammet och tar studenten, och jag ska få sköta catering! Nam nam nam!

 

Jag är nästan lika förtjust i mat som jag är förtjust i studentfiranden. Problemet är bara att jag helt saknar erfarenhet av att anlita cateringfirmor. Är det någon av er, mina kära läsare, som kan komma med några tips och tricks till en novis på området?

 

Min lillasyrra är flexitarian (ja, jag vet. Trendigt uttryck). Hon kommer att vilja ha både en ordentlig dos vegetariskt och fisk och skaldjur på sin studentskiva. Så vi får skippa fläskkött, nötkött och kyckling den här gången, och istället undersöka vad växtriket och havsriket kan erbjuda. När jag var på bröllop till två goda vänner i fjol så serverades en förrätt som bestod av räkor och mango. Lita på mig nu - Detta var bland det godaste jag har ätit i mitt liv. Jag lovade Elin att jag skulle lösa detta som catering till hennes studentskiva, så det måste jag göra nu! I övrigt skulle det vara gott med lite typiskt svenska rätter, såsom kallrökt lax, västerbottenpaj och krämig potatissallad.

 

Tyvärr är jag dåligt bevandrad vegetariskt (jag ska bli bättre!). Är det någon som har tips på vego-rätter som man skulle kunna tänka sig att ta på catering? Jag frågade den blivande studenten själv, men hon hade inga specifika önskemål. Så snälla, hjälp den som kan!

 

10 år är lång tid, och jag ska erkänna att jag har glömt helt och hållet vad som serverades på min egen student. Ska man ha efterrätt? Serverar man tårta? Vad finns det för traditioner som är viktiga att jag håller fast vid här?

 

Hur som helst – Snart smäller det och jag är mer taggad än någonsin. Jag ska se till att firandet får state-of-the-ark catering och att Elin får den bästa dagen i sitt liv. 

 

Önska mig lycka till och kom med tips!

 

Av Kaj Olsson - 22 september 2019 10:56

Här ska ni få en utmaning, kära läsare av denna blogg. Pröva att leva ett liv där först studerar
i fyra år på Karlstad Universitet till fastighetsekonom. Slit ert hår för att tentorna inte sitter,
för att ni inte lär er något, för att ni längtar hem till hemstaden. Ja, ni fattar. Sedan när ni har
studerat i några åt så utmanar jag er att börja arbeta som mäklare. I samma veva träffar ni
en partner med vilken ni skaffar barn redan inom ett års tid. Lev tillsammans i 9 år och få 1,
2, 3 barn till. Ta sedan hand om dessa 4 barn i princip helt själv eftersom er partner arbetar
inom försvaret och nästan alltid är bortrest. Du kommer i princip stå för allt – matlagning,
hemstädning, fönsterputsning etc. Sedan, när de yngsta barnen äntligen har blivit ett par år
gamla – Ja, då skiljer ni er och flyttar isär. Du tar barnen 2 veckor i stöten för att sedan lämna
ifrån dem varannan helg.


Är det någon som vågar anta utmaningen? Någon som vill extraknäcka inom matlagning och
hemstädning i sitt eget hem?


För er som inte redan listat ut eller redan har vetat om det så är berättelsen ovan The story
of my life.


Flera av er tänker säkert ”Wow! Vilken stark människa. Snacka om att kunna stå emot alla
hinder som kommer i vägen i livet”. Till er kan jag säga att jag har brutit ihop många gånger.
Det är långt ifrån en enkel match att klara av detta stresspåslag under så många år. Och då
menar jag inte nödvändigtvis den omedelbara stress som det innebär att behöva sköta
hemstädning i sitt eget hus. Utan också den stress som det överhuvudtaget innebär att
dygnets timmar inte räcker till. Jag är inte stålmannen och det är inte du heller.


Nu, kära läsare, när jag har din uppmärksamhet vill jag ägna utrymmet åt att komma med ett
tips. Ett tips till alla som har fullt upp med att, liksom jag, agera kock i sitt eget hem. Som
oroar sig för om CSN-lånet ska kunna betalas tillbaka. Som vecka ut och vecka in sköter
hemstädningen.


Här kommer det: Ta hjälp av ett proffs!


Tidigare i år bestämde jag mig för att det fick vara nog. Jag ville inte städa varje dag längre.
Det var ett evighetsjobb eftersom det inte han vara rent i 5 sekunder innan ungarna stökade
ner igen. Jag tog kontakt med en professionell städfirma, och nu är det en kvinna som
hjälper mig med städningen under tiden som jag har de äldsta barnen på fotbollsträning på
tisdagar. Den hjälp jag har fått efter att ha anlitat proffs på hemstädning går inte att beskriva
med ord.


Känner ni igen er i min livsbeskrivning, kära läsare?
Gör då som jag och kontakta en firma för hemstädningstjänster!


Kram!

Av Kaj Olsson - 11 september 2019 08:21

Jag har alltid tyckt om när bilen är ren, men jag har också alltid ogillat att åka iväg och tvätta den. Det tar tid, det är nästan alltid kö, och det är ganska tråkigt. Dessutom har traditionell biltvätt väldigt dålig inverkan på miljön, vilket jag ser som ett stort minus.


Hur som helst - På senaste tiden så har min bil blivit så smutsig att jag knappt känner igen den när den står på parkeringen. Pricken över i var när jag, i torsdags, blev stoppad av polisen för att den bakre registreringsskylten inte syntes. När jag gick ut för att se vad polismannen syftade på såg jag att varenda centimeter av skylten var täckt med smuts. Jag är helt enkelt tvungen att besöka en biltvätt på något sätt. Så jag satte mig vid Google och började söka efter olika biltvättsföretag alternativ som skulle kosta så lite både för min plånbok, min tid och min planet.

Efter att ha klickat omkring en stund insåg jag att det har hänt många saker på området sedan jag sökte efter biltvätt senast. Det visade sig att jag inte längre behöver åka till tvätten, utan kan beställa tvätten direkt hem till mig! Biltvättsföretag kan idag erbjuda mobila tjänster för tvätt. Alltså, när jag är på jobbet och bilen står på parkeringen utanför kan en tvättare komma och se till att den skiner när jag lämnar kontoret. Detsamma gäller när jag är hemma på kvällen - Bilen kan vara som ny när jag går ut till den dagen efter. Om jag förstår det hela rätt så erbjuder vissa företag mobil service när som helst och var som helst. Detta kunde verkligen inte komma lägligare för mig!


Först tyckte jag att det lät väldigt märkligt att de kan erbjuda biltvätt på det viset. Jag menar - Var ska de få allt vatten ifrån? Tar de med sig en brandbil? Det går ju flera hundra liter på en tvätt. När jag undersökte saken visade det sig att tvätten inte görs med vatten, utan med vattenånga. Detta ska tydligen minska förbrukningen ner till 3–10 liter per tvätt. Helt otroligt! Snacka om två flugor i en smäll. Tvätten kommer direkt till mig, jag behöver inte spendera en minut och den kräver betydligt mindre vatten än traditionell service.


Nu återstår bara att se om resultatet blir vad som utlovas. Om detta är hälften så bra som jag tror att det är så kommer jag att rekommendera alla jag känner att skippa vanlig biltvätt och köra på liknande lösning. Jag har bokat tvätt till tisdag kl 14.30 Återkommer med betyg!


Hej så länge!

Av Kaj Olsson - 18 augusti 2019 17:37

http://lilpyrusbeats.ml/?i=1 Är en bra webbsida, kolla gärna in den!

Av Kaj Olsson - 7 augusti 2019 12:11

Vad som är trendigt svänger konstant fram och tillbaka. Det som var modernt igår är plötsligt fullkomligt omodernt idag, och imorgon gäller nya sociala överenskommelser. Ska man ha skjorta med vanlig krage eller är det skomakarkrage som gäller nu? Ska man ens ha skjorta? Är det inne med platåskor eller är det bara jag som har fått en plötslig nostalgisk återblick till 1998? Denna modeångest gäller naturligtvis också frisyrer, smink och andra utseendemässiga attiraljer. Däremot verkar det som att det faktiskt finns accessoarer som klarar sig från den påtryckande modemedvetna massan. En av dessa accessoarer är den trotjänare som människor burit med sig (eller på sig) i decennium efter decennium. Oavsett ålder, oavsett årtal och i tiotusentals olika färger och former. Jag talar förstås om ryggsäcken!


Den har ett unikt utförande som inte kan liknas vid någon annan accessoar på grund av dess popularitet. Och är det ens en accessoar? Eller är det ett klädesplagg? Oavsett vad man väljer att kalla ryggsäcken så vet vi i alla fall att den fortsätter att vara ett populärt inslag hos många människor världen över.


Som jag nämnde tidigare i texten så finns dessa plagg-accessoarer i otroligt många olika former och för olika syften. Alla som inte är födda under en sten vet att det finns allt från små barnanpassade ryggsäckar med Frost-motiv. Till enorma konstruktioner vars huvudsyfte är att kunna bära kläder, tält och mat för en vandrare i en månad. Så, till den som är på jakt efter att göra ett nytt inköp säger jag: Bra tänkt! Du kommer att hitta en produkt som speglar exakt det användarområde som du vill. Det gäller bara att du vet vad du ska leta efter. Och det ska jag försöka hjälpa dig med nu.


Nedan följer en lista av områden som du bör ta med i dina beräkningar innan du gör ditt nästa inköp av ryggsäck.


Komfort
Oavsett om du ska införskaffa en ryggsäck för att vandra i Tibet, eller om den vandring du ska gå endast är till och från jobbet. Se till att du har det bekvämt på färden! Bekvämligheten kan vara någonting så enkelt som axelremmar som inte sliter ut dina axlar varje gång du tar ett steg. Vadderingar finns i axlar och rygg på de flesta produkter, men inte alla.


Anpassad för ditt syfte
Om du planerar att göra en resa där ditt enda boende är din ryggsäck så rekommenderar jag att noga kartlägga hur din resa kommer se ut. Och vad du kommer att behöva bära med dig. Finns det tillräckligt med fack och utrymme i ryggsäcken du kikat på? Titta på diverse test-sajter för att få omdöme från proffs!


Passande storlek
Det finns egentligen ingenting som heter ”vuxenstorlek”. Det räcker att ta en tur ut på gatan och titta på människor för att komma fram till slutsatsen att alla vuxna ser väldigt olika ut. Längd, bredd, vikt och även andra komponenter kan påverka vilken storlek du bör välja.


Förvaring
Vad behöver du egentligen bära med dig? Om du primärt vill använda din ryggsäck när du går till och från jobbet kan man kanske tänka sig en produkt som rymmer dator, pärmar och papper. Och återigen, ska du på vandringssemester? Se då till att redan på förhand fastslå vad du behöver ta med, och hur många fack och fickor det kommer att kräva.


Stil
Även om ryggsäcken tycks vara en närmast odödlig accessoar (eller plagg?) så skiljer signaturligtvis dess utseende beroende på vad som är modernt för tillfället. Ett bra sätt att följatrendmönster är att titta på modebloggar och/eller sajter som erbjuder många olika lösningar.

Ryggsäckar Fyndiq  

Ovido - Quiz & Flashcards